«єОселя»: іпотека на 20 років під 3 та 7 відсотки з AXIS

Державна програма пільгового іпотечного кредитування «єОселя» пожвавила ринок нерухомості в Україні. Програма діє із жовтня 2022 року, і протягом цього часу нею вже скористалося близько 8 200 родин. 

Таких умов іпотеки ще не було в Україні

Про довгострокові позики на покупку житла під 3 відсотки річних раніше українці могли тільки мріяти. Але з початком повномасштабного вторгнення рф в Україну Кабмін пішов на рішучі кроки, спрямовані на забезпечення громадян власним житлом. Один із них – погашення банкам суттєвої частки відсоткової ставки за іпотечними кредитами. 

Так зародилася державна програма «єОселя», завдяки якій українці отримали змогу брати позики на покупку житла за двома пільговими ставками – 3 і 7 відсотків на рік залежно від категорії позичальника.

Згідно з держпрограмою, кредити надаються на строк від 1 до 20 років. Перший внесок – від 20% вартості іпотеки, максимальна сума позики — 6 млн грн. Позичальник повинен мати гроші на перший внесок (про поєднання «єОселі» з держпрограмою компенсацій за знищене житло «єВідновлення» читайте нижче).


Хто має право на пільговий кредит?

Наразі 3-відсоткова ставка за програмою «єОселя» доступна для громадян стратегічно важливих професій: військовослужбовців за контрактом, силовиків, учителів, медиків та науковців держаних і комунальних установ. 

Уточнимо, що до силових структур належать такі органи влади:

СБУ;

Служба зовнішньої розвідки;

ГУР Міноборони;

Національна гвардія України;

Держприкордонслужба 

Управління державної охорони;

Держспецзв’язку;

Держспецтрансслужба;

Спеціалізовані прокуратури у сфері оборони ОГП;

ДСНС;

Служба судової охорони;

Державне бюро розслідувань;

Бюро економічної безпеки;

МВС.

На 7-відсоткову іпотеку можуть претендувати:

- ветерани війни та члени їх сімей; 

- учасники бойових дій;

особи з інвалідністю внаслідок війни;

сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни;

сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України;

внутрішньо переміщені особи (ВПО);

громадяни, які не мають власного житла чи потребують покращення житлових умов (площа житла не повинна перевищувати показники, визначені Урядом, – про них ітиметься нижче).

Яку квартиру купити?

Існують певні вимоги до помешкання, яке можна придбати за держпрограмою «єОселя». Площа квартири не має перевищувати 52,5 м² на одну особу та додатково 21 м² на кожного наступного члена сім’ї. Тобто родина з трьох осіб може розраховувати на житло площею не більш як 94,5 м². До речі, якщо у вас менше житло (менше 52,5 м² на одну особу плюс 21 м² на кожного наступного члена сім’ї), значить ви, відповідно до законодавства, потребуєте покращення житлових умов.

«єОселя» передбачає вимоги до віку будинку, у якому ви плануєте купити квартиру, – він не має перевищувати 10 років (це коли ідеться про Київ та обласні центри). У разі оформлення кредиту під 7% даний показник зменшується до 3 років. В інших випадках, зокрема в разі придбання в невеликому містечку чи селі, обмеження щодо віку нерухомості відсутні.

Якщо ви вирішили купити помешкання в новобудові, об’єкт має бути на стадії готовності не менше 20–30% (акредитацію здійснює ПрАТ «Укрфінжитло»).

Як варіант – житловий будинок

З лютого 2024 року набули чинності зміни до програми «єОселя», завдяки чому позичальники тепер можуть купувати не лише квартири, а й житлові будинки і таунхауси. Нормативна площа житлового будинку, на придбання якого надається кредит за пільговою ставкою, має становити для однієї особи не більш як 62,5 м² загальної площі та додатково 21 м² на кожного наступного члена сім’ї. Тобто родина із трьох людей може отримати кредит на купівлю будинку площею до 104,5 м² (на 10 м² більше, ніж при покупці квартири).

Як повідомили в Мінекономіки, яке опікується реалізацією держпрограми, першу угоду на купівлю приватного будинку в рамках «єОселі» підписали 9 лютого 2024 року – тобто за кілька днів після внесення змін до програми. Кредит взяла родина, яка з початком великої війни переїхала на Закарпаття, – будинок площею 82,8 м² купили в Ужгороді. 

Коли вік має значення

Вимоги до віку (дати введення в експлуатацію) будинків такі ж самі, як і для квартир. Представникам окремих професій (військовослужбовці ЗСУ за контрактом, вчителі, медики та науковці), які можуть взяти кредит під 3%, та ветеранам – під 7% – доступні приватні будинки віком до 10 років у Києві та обласних центрах, без обмежень в інших населених пунктах. ВПО та іншим українцям, які можуть взяти кредит під 7%, – доступні приватні будинки до 3 років незалежно від населеного пункту.

Окрім цього, важливою умовою для приватного будинку є земля, на якій він розташований. Ділянка має належати виключно до земель житлової чи громадської забудови. 

Держпрограма «єОселя» не поширюється на тимчасово окуповані території та райони бойових дій (періодично оновлюється Мінреінтеграції). З переліком таких територій можна ознайомитися за посиланням minre.gov.ua/wp-content/uploads/2024/03/7.perelik-nakaz-54-vid-28-lyutogo-2024.pdf 

Чи є обмеження у вартості житла? 

Ви самостійно обираєте житло, яке хочете купити, чи вдаєтеся до послуг агентства нерухомості. Проте «єОселя» встановлює максимальну вартість 1 м², яка підпадає під дію держпрограми. 

При цьому за відправну точку взято розрахунки Мінінфраструктури так званої опосередкованої вартості спорудження житла в регіонах України. Станом на 1 січня 2024 року найнижчим цей показник був у Кіровоградській області – 18 095 грн (з урахуванням ПДВ), а найвищим – у Києві 24 883 грн (у Київській області – 21 263 грн).

Ви скажете, що нині в столиці не купиш житло за таку ціну. Це справді так, однак «єОселя» передбачає певні коефіцієнти для різних видів населених пунктів, за допомогою яких встановлюється гранична (максимальна) вартість 1 м². Наразі (після нещодавніх змін) для міст-мільйонників (Київ, Дніпро, Львів, Одеса та Харків) коефіцієнт відношення до опосередкованої вартості 1 м² становить 2. Тобто, щоб визначити максимальну ціну 1 м² помешкання в Києві, яке можна купити через «єОселю», 24 883 грн слід помножити на 2. А це вже реальна ціна столичної нерухомості. Щоправда, донедавна для мільйонників застосовувався коефіцієнт 2,5.

Звісно, ви можете купити і дорожчі квадратні метри, і більшу площу, ніж нормативна, однак за це доведеться заплатити власними коштами, роблячи перший внесок.

Перший внесок зробить «єВідновлення»

2 лютого 2024 року Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, який розширює можливості українців при купівлі нового житла в кредит за програмою «єОселя». Для першого внеску за житло можна буде використати сертифікат, виданий за державною програмою «єВідновлення». Нині документ очікує на підпис Президента України і відтак набуде чинності. 

Про програму «єВідновлення» ми розповімо в нашій наступній статті. 

Чому AXIS Real Estate?

Обираючи житло для купівлі, доцільніше звернутися до агентства нерухомості, де вас проконсультують про особливості програми «єОселя» і запропонують найкращі варіанти житла, що відповідатимуть вашим запитам. Одним із лідерів столичного ринку є агентство нерухомості AXIS тут працюють не лише рієлтори з багаторічним досвідом, а й підібрана юридична команда, фахівці якої підготують усі документи для здійснення купівлі-продажу й забезпечать юридичну захищеність угоди. Коли ідеться про великі гроші, не варто ризикувати – ви маєте бути впевнені в правовій бездоганності договору.

Як подати заяву?

Особливістю держпрограми є її максимальна цифровізація – заяву на отримання пільгової іпотеки подають через застосунок «Дія».

Для цього:

авторизуйтеся в застосунку;

у меню «Сервіси» оберіть «єОселя» і натисніть «Почати»;

виберіть категорію, до якої ви належите;

вкажіть інформацію в заяві (сімейний стан, дані про дітей, житлову нерухомість, дохід);

вкажіть дані про житло, яке хочете придбати;

виберіть один або декілька банків, у які хочете надіслати заяву на розгляд;

завірте заяву своїм електронним підписом і відправте.

Опісля ви отримаєте сповіщення від банків про попереднє рішення щодо видачі кредиту.

Які вимоги до позичальника?

З «єОселею» працюють «Ощадбанк», «Приватбанк», «Укргазбанк», «Глобус банк», «Sky Bank», «Укрексімбанк» та «Sense Bank».

Для отримання кредиту треба бути працевлаштованим і мати офіційні доходи. Банки кредитують позичальників віком від 20 років. Ваш вік на дату закінчення іпотечного кредиту не повинен перевищувати 65 років.

Детальніше про пільгове кредитування можна дізнатися на сайті «єОселя».

Програма стрімко набуває популярності серед українців. Найбільше пільгових кредитів узяли військовослужбовці за контрактом. Найчастіше купували квартири на вторинному ринку. За кількістю придбаного житла за програмою «єОселя» лідирують Київська область та столиця. 


І ви станьте власником омріяного житла разом з AXIS Real Estate!



Powered by Froala Editor

Актуальне
Бiльше новин