Ваш перший досвід оренди квартири: посібник для початківців

Якщо ви ніколи не орендували житло на короткий або довгий термін, одразу з'являється багато питань і незрозумілих ситуацій. Як вибрати квартиру? Які документи оформити? Вносити аванс і заставну суму? Орендувати житло за договором чи без нього? Кожна дрібниця важлива і впливає на те, чи буде орендарю комфортно жити на новому місці.

Складне і багатофакторне діло краще розкласти на частини, скласти план дій і слідувати йому крок за кроком. У будь-якому випадку за допомогою завжди можна звернутися в агентство, де досвідчений ріелтор і юрист з нерухомості відповість на всі цікаві питання. Вони допоможуть підібрати житло, оглянути його, провести операції в правовому полі, щоб захистити клієнта від випадків шахрайства і неправомірних дій.

Точка рівноваги між бажаннями і можливостями: визначаємо потреби і бюджет

Перше, з чим необхідно визначитися, — очікування і фінансові можливості. Тільки підрахувавши доходи і витрати, у вас вийде вивести оптимальний відсоток бюджету, який буде безболісно йти на оренду квартири.

Дуже важливо розуміти, що витрати складаються не тільки з цифри, яка стоїть у рядку «Вартість щомісячної оренди». Орендар сплачує додатково:

  •  житлово-комунальні послуги;
  •  електрику;
  •  інтернет, телебачення;
  •  послуги спеціалістів агентства нерухомості;
  •  заставну суму, вказану в договорі оренди;
  •  консьєржа та інші витрати.

Паралельно необхідно сформулювати перелік вимог до об'єкта нерухомості. Варто скласти список, щоб не упустити нічого важливого. Навіть якщо ви приймаєте рішення здійснити пошук квартири через агентство, вам потрібно буде озвучити свої побажання, і складений перелік стане якнайкраще. 

Варто включити в нього:

  •  бажане місцезнаходження та інфраструктуру (близькість до роботи, школи або дитячого садка, транспортну розв'язку, магазини та аптеки поруч, спортивні зали тощо);
  •  вимоги до допустимого шуму, параметрів повітря;
  •  тип житлового будинку і рік його здачі в експлуатацію;
  •  поверх, наявність ліфта, домофона або консьєржа;
  •  кількість кімнат, площа і тип планування;
  •  ремонт і стиль житла;
  •  опис, якими повинні бути меблі та побутова техніка;
  •  стан комунікацій.

Цей етап вимагає часу і уваги, але він закладає надійний фундамент для решти кроків на шляху до квартири мрії.

Пошук відповідного житла: корисні ресурси та поради

Це момент, коли необхідно порівняти свої очікування з тим, що пропонує ринок. Перше, що варто зробити, — переглянути популярні онлайн-ресурси, на яких можна зняти і здати квартиру в Києві. Підійдуть локальні інформаційні ресурси: газети, групи у соціальних мережах, оголошення.

Щоб скоротити час на пошук квартири і підвищити його ефективність, зверніть увагу на сайти агентств нерухомості, де є перевірка об'єктів перед здачею. На них же можна знайти корисні статті про тонкощі процесу оренди.

Розуміння ринку нерухомості по оренді: райони, ціни та тенденції

Ринки орендної нерухомості давно стали частиною економіки держав, на них діють звичайні закони попиту та пропозиції. Вони піддаються впливу макроекономічних показників, валютних курсів, політичних та соціальних тенденцій, інвестиційних очікувань.

Зміна цін відбувається залежно від регіону, сезону та маси інших показників. Аналітикою даних і прогнозами займаються фахівці з відповідною підготовкою та досвідом. Це складний, багатоетапний процес з багатьма змінними. Експерти публікують свої висновки та припущення у фінансових, економічних та бізнес-виданнях.

Шукати орендні оголошення самому чи звернутися до фахівців

Пошук квартири в оренду займає багато часу та сил. Клієнт, який вперше зіткнувся з підбором, навіть не підозрює про:

  •  шахрайські схеми;
  •  вдалі ракурси на фото, де бажане видають за дійсне;
  •  складність узгодження часу огляду;
  •  способи досягнення домовленостей з орендодавцем;
  •  перевірку власників, документів;
  •  юридичні аспекти оренди житла, укладення договору.

Це неповний список того, що потрібно врахувати при підготовці до угоди. Можна зробити це самостійно або звернутися до фахівців, які займаються такими питаннями професійно. Це заощадить вам час і гроші.

Підготовка до огляду квартир: важливі питання та чек-лист

Підібрали ви об'єкти оренди самостійно, або це зробив ріелтор, їх обов'язково потрібно відвідати та перевірити. Насправді огляд квартири зовсім не є вивченням одного житла. Клієнт оглядається:

  •  на місцевості;
  •  у дворі;
  •  на дитячому майданчику та парковці;
  •  у під'їзді;
  •  у ліфті.

Звичайно ж, важливо приділити увагу безпосередньо житловому приміщенню. Використання чек-листа — виправданий спосіб, щоб не забути навіть про найдрібніші деталі, які здатні істотно зіпсувати життя орендаря. Форма такого списку вільна. Використовуйте вихідні вимоги або складайте новий перелік. Але обов'язково потрібно включити туди:

  •  справність сантехніки, електрики, газових труб та системи опалення, побутових приладів, меблів;
  •  відсутність пошкоджень на поверхнях меблів, стінах, стелі.

Зручно, коли параметри виписані або роздруковані на папері, — є можливість відзначати відповідності.

Взаємодія з орендодавцями: правила ведення переговорів

Домовленості сторін повинні бути закріплені у письмовій формі в договорі. Ріелтор надає угоду, або ви можете використовувати стандартну форму договору. Ідеальний варіант — договором займається юрист. В агентстві нерухомості AXIS комісія вже включає в себе послуги зі складання угоди між сторонами. Таким чином ви отримуєте індивідуальний договір під конкретний випадок і не переплачуєте за залучення фахівця збоку.

Як і інші взаємовідносини, комунікація з власником житла повинна будуватися на взаємній повазі та чесності. До підписання угоди можна вести переговори про зниження орендної плати, про покращення житлових умов. Зміни домовленостей повинні бути закріплені в договорі оренди або додаткових угодах.

Перевірка квартири перед орендою: на що звертати увагу

Якщо загальна первинна оцінка прилеглих територій пройшла успішно, планування та дизайн квартири збіглися з очікуваннями, можна приступати до перевірки об'єкта оренди за попередньо складеним чек-листом. Орендарю необхідно активізувати всі свої органи чуття. Перевірити відповідність фотографіям, прислухатися до звуків і запахів.

Всі сумніви краще одразу розвіяти, задати уточнюючі питання. Якщо були виявлені поломки, сколи, тріщини, необхідно одразу повідомити про це орендодавця. Це спосіб уникнути проблем у майбутньому, домовитися про знижку на орендну плату.

Окремої уваги вимагає перевірка документів на право володіння житлом: договори купівлі-продажу або дарування, виписки з державного реєстру прав на нерухоме майно, інші папери. Якщо інтереси власника представляє уповноважена особа, необхідно перевірити наявність довіреності на нього. Треба контролювати нотаріальне оформлення, щоб скрізь була одна й та ж точна адреса. У юристів агентства нерухомості AXIS є доступ до всіх перелічених реєстрів, вони проводять свірку даних для кожного договору оренди. Це страховка клієнта від шахрайства та інших непередбачених ситуацій з негативними наслідками.

Укладення договору оренди: навіщо потрібне юридичне супроводження

Оренда квартири з залученням фахівців з юридичного супроводження — ідеальний варіант. Це стосується договору оренди:

  •  стандартна форма не в повній мірі враховує всі аспекти, не здатна захистити орендодавця від претензій;
  •  фахівець потрібен, коли виникає питання продовження договору, зміни його умов, дострокового припинення;
  •  юрист допоможе оцінити чинність документів на право власності, не перебуває чи майно під арештом.

Орендодавцю юрист пояснює особливості оподаткування. Він може запропонувати оптимальний спосіб внесення орендної плати, фіксації претензій, вирішення спорів у судовому або досудовому порядку.

Послуги, які надає агентство нерухомості, — рятувальний круг для тих, хто хоче зняти квартиру в Києві або іншому місті. Попит на підтримку ріелторів та юристів зростає у зв'язку з активною внутрішньою міграцією. Витрати на оплату послуг повністю компенсуються заощадженим часом, мінімізацією в майбутньому ризиків від неправомірних і шахрайських схем.

Powered by Froala Editor

Актуальне
Бiльше новин