Старт Вашого професійного шляху: освоюємо роль експерта у сфері нерухомості

Експерт з нерухомості — фахівець, який надає професійну допомогу у питаннях оренди, купівлі та продажу нерухомості. Залежно від профілю він супроводжує угоди щодо квартир, приватних будинків, дач, земельних ділянок, офісів та різних інших об'єктів. Це людина з високою кваліфікацією та великою підготовкою, адже професія вимагає ґрунтовних знань у сфері маркетингу, законодавства, іпотечного кредитування, функціонування та тенденцій ринку нерухомості.

Основи професії: що повинен знати кожен експерт з нерухомості

Ріелтор у Києві — посередник між продавцем та покупцем, орендарем та орендодавцем. Він займається питаннями пошуку та показу нерухомості, яка відповідає запиту клієнта, проведенням переговорів між сторонами, підготовкою та супроводом угоди на всіх етапах.

Серед базових навичок експерта з нерухомості:

відстеження та аналіз ситуації на ринку;

об'єктивна оцінка об'єкту нерухомості;

правильна передпродажна перевірка предмета правочину;

документальне оформлення та допомога в юридичних питаннях.

Наявність цих умінь і постійний розвиток додаткових скіл — запорука великої кількості успішних угод, відповідно, високого доходу.

Освіта та необхідні кваліфікації

Наявність диплома хорошого вузу плюс до солідності резюме. Однак можна просто пройти навчання на ріелтора в Києві в провідному агентстві, а потім спробувати влаштуватися на роботу як стажист. Спеціалізовані курси займають мінімум часу, але дають необхідну базу без зайвої інформації, як це часто буває у навчальних закладах. Витративши всього 3-4 тижні, Ви зможете вирішити, чи підходить Вам ця професія чи ні.

Дуже важливо визначитися зі спеціалізацією ще на старті кар'єри, адже не існує фахівця, який однаково успішно займається питаннями оренди, продає земельні ділянки, житло у новобудовах та на вторинному ринку, шукає для клієнтів бюджетні квартири та елітні варіанти. Всі експерти радять зупинитися на профілі, який вам найближчий. Наприклад, якщо ви добре знаєте вторинний ринок, зосередьтеся на цьому напрямі. Те саме стосується району діяльності. Варто сфокусуватися на одному або двох, які найбільш знайомі та привабливі у плані роботи.

Розуміння ринку нерухомості: аналіз та тенденції

Ринок нерухомості динамічний, а стан повномасштабної війни у країні створює для ріелторів нові виклики. Наприклад, потрібно вміти залагодити усі питання в онлайн-форматі, якщо орендодавця чи продавця об'єкта немає в Україні. Зараз особливо важливо розуміти актуальні ринкові тенденції, швидко знаходити конкурентні пропозиції та оперативно вирішувати питання будь-якої складності. Крім того, сьогодні клієнти чекають від ріелторів більшої компетентності, емпатичності та залученості до ситуації.

Навички ефективного спілкування та переговорів

Вакансія ріелтора точно не для Вас, якщо Ви не вмієте порозумітися з різними людьми. Поняття комунікабельності у сфері нерухомості має на увазі вибудовування ефективної комунікації навіть зі складними клієнтами, роботу з запереченнями та наявність хоча б базових знань у психології спілкування. Хороший рієлтор вміє і любить вести переговори не лише зі звичайними людьми, які звертаються до нього за послугами, а й із спеціалістами різного профілю: юристами, оцінювачами, банкірами та ін.

Важливо вибудовувати ділові відносини таким чином, щоб мати з них користь у майбутньому (для себе чи своїх клієнтів). Переговори завжди будуть значною частиною кожного правочину, адже потрібно обговорити важливі питання та умови з кожною стороною. При цьому необхідно максимально відстояти інтереси тієї людини, від якої Ви отримуєте плату. Якщо ж спілкування такого формату — фактор стресу, досягти високого заробітку буде складно.

Юридичні аспекти угод із нерухомістю

Робота ріелтором має на увазі юридичну підкованість в аспектах, що стосуються угод з нерухомістю. Важливо знати: коли настає право розпоряджатися власністю, аби розуміти, чи її можна продати; які документи необхідні для проведення законної та «чистої» угоди.

Найчастіше ріелтори працюють із такими документами, як:

договір дарування;

приватизація;

вирок суду;

договір купівлі-продажу;

договір інвестування;

договір довічного утримання;

підтвердження набуття спадщини.

Необхідно розрізняти основні правовстановлюючі документи, а також розбиратися (хоча б загалом) у схемах інвестування та договорах із забудовниками. Це допоможе визначити ризики при переоформленні квартири. Докладні знання Вам не стануть у нагоді, але потрібно розрізняти ситуації, коли без залучення юриста з нерухомості не обійтися.

Ріелтор підбирає та продає об'єкт, тоді як юрист перевіряє документи та супроводжує угоду в юридичному полі. Проте добрий фахівець і сам розуміється на видах договорів, розуміє, який саме укладатиметься у конкретному випадку. Так, мало хто знайомий із попереднім договором, коли сторони домовляються про наміри. В агентствах існує договір про аванс. Надання посередницьких послуг підкріплюється договором надання послуг або ексклюзивним договором.

Технології та інструменти для фахівців з нерухомості

Вакансія експерта з нерухомості має на увазі вміння впроваджувати сучасні інструменти у свою роботу. Сьогодні складно уявити діяльність агентства без електронної системи ведення угод, а багато топових компаній активно переходять на CRM-системи. Технології дозволяють вести онлайн бази об'єктів, фіксувати деталі кожної угоди, контролювати процес роботи команди ріелторів.

Період пандемії та початок війни зумовили необхідність обслуговування частини клієнтів у онлайн-форматі. Так, відеозв'язок та відеопокази виручають, коли потрібно винайняти квартиру віддалено, терміново обговорити важливі моменти з власником, який знаходиться за кордоном, тощо. 

Етичні стандарти у нерухомості

Сфера нерухомості має багато етичних стандартів. Деякі — загальноприйняті, інші — залежить від світогляду конкретної людини. У будь-якому випадку не вийде досягти успіху, якщо обманювати і маніпулювати клієнтами, грубувати в спілкуванні, забувати про пунктуальність, поширювати неправдиву рекламу, розкривати конфіденційну інформацію (особисту та за умовами угоди), переманювати клієнтів у колег.

Планування кар'єрного зростання та постійне навчання

Кар'єрні сходи розпочинаються з роботи рядовим ріелтором, який веде угоду до укладення попереднього договору. Далі співробітник підвищує кваліфікацію та додає до своїх завдань оформлення всіх документів. Верхній ступінь - керівник, який займається групою ріелторів.

Важливі якості для кар'єрного зростання:

чесність;

пунктуальність;

активна позиція;

цілеспрямованість;

міцні навички самоорганізації;

вміння спілкуватися та вести переговори;

повага та доброзичливість до клієнтів та партнерів;

бажання навчатися та вдосконалювати професійні вміння.

Підвищення кваліфікації можливе за рахунок проходження тренінгів та курсів. Такі налаштування для професійного зростання надає практично кожне солідне агентство нерухомості. Розвиток необхідно, щоб бачити нові можливості, проводити операції швидше та якісніше.

Навчання на експерта з нерухомості в агентстві нерухомості AXIS

Успішні агенції зацікавлені у створенні злагодженої та сучасної команди співробітників, тому готові вкладати час та ресурси. З цією метою фахівці AXIS створили курс комплексного навчання, що включає інформацію з основ та тонкощів професії. Це водночас корисна та цікава програма, яка стане вдалим стартом для новачків.

Наша школа ріелтора у Києві пропонує:

· сучасну базу об'єктів нерухомості (оренда, продаж);

· профільні семінари;

· взаємодія з досвідченими співробітниками;

· практичний досвід, одержуваний на реальних угодах;

· побудова власної мережі корисних ділових контактів.

Перебуваючи у колі колег та однодумців, набагато простіше та швидше отримувати потрібні компетенції для старту роботи у сфері нерухомості.

Powered by Froala Editor

Актуальне
Бiльше новин